Hautakivien puhdistaminen ja ylläpito 

Hautakiven puhdistus ja ylläpito 

Hautakiven puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti vähintään muutaman vuoden välein. Säännöllisellä puhdistamisella ja ylläpidolla ehkäistään vaikeiden tahrojen pinttymistä ja pidetään hautakivi siistinä.  

Hautakiven pinnalle kertyy ajan saatossa likaa kuten ruohosilppua, hiekka- ja siitepölyä, sammalta sekä jäkälää. Pinta sekä kaiverrukset voivat tummua ja menettää kiiltoaan. Lisäksi kynttilöitä käytettäessä syntyy steariinia ja nokea, jotka tarttuvat helposti hautakiven pintaan. Tämän takia kynttilät onkin hyvä sijoittaa pienen välimatkan päähän hautakivestä. Mikäli käytössä on hautalyhty, suosittelemme käyttämään öljykynttilöitä joista tulee perinteisiä hautakynttilöitä vähemmän nokea. 

Millä hautakiveä voi putsata? 

Tyypillisesti hautakiven voi puhdistaa vedellä ja harjalla. Lisäksi voidaan käyttää mietoja pesuaineita kuten mäntysuopaa tai hautakiven puhdistukseen erikseen tarkoitettuja aineita. Kultaukset ja kullatut kaiverrukset puhdistetaan hellästi liinan avulla eikä niitä tule harjata tai pestä painepesurilla. Ensimmäisenä vuonna kultauksia ei suositella pestäväksi lainkaan, jotta nämä ehtivät kiinnittyä kunnolla kiven pintaan. 

Tarvittavat tarvikkeet hautakiven puhdistusta varten: 

  • Mieto pesuaine 
  • Hautausmaalta löydät yleensä vettä, kastelukannun tai ämpärin hautakiven huuhtelua ja puhdistusta varten 
  • Harjan kiven puhdistusta varten ja liinoja muiden osien puhdistamiseen 
  • Tarvittaessa suihkepullo pesuaineelle 

Louhittujen osien puhdistamiseen voidaan käyttää ruostumatonta teräsharjaa. Puhdistuksen jälkeen hautakivi on aina syytä huuhdella huolellisesti. 

Hautakiven puhdistuksen vaiheet 

  1. Kastele hautakivi vedellä 
  1. Suihkuta pesuaine hautakiveen ja anna vaikuttaa muutama minuutti 
  1. Harjaa kiviosat harjalla, vältä kuitenkin kultausten ja metallikirjainten harjausta 
  1. Puhdista kultaukset ja metallikirjaimet kostealla liinalla (käytä metallikirjainten ja koristeiden pesussa halutessasi tähän tarkoitettua tahnaa) 
  1. Huuhtele kivi puhdistuksen jälkeen vedellä ja jos likaa on jäljellä toista pesu 

Hautakiven pesuaineen valinta 

Markkinoilta löytyy erilaisia hautakiven puhdistamiseen tarkoitettuja pesu- ja suoja-aineita. Aina ennen puhdistusta on hyvä varmistua, että käytettävä pesuaine soveltuu hautakiven puhdistukseen. Hautakiven pesuaineen valinnassa suositaan aina mietoja ja vältetään vahvasti happamia (pH alle 2) tai emäksisiä (pH yli 11) pesuaineita. Tehokkaat pesuaineet voivat vahingoittaa tekstejä ja pronssisia koristeita. Esimerkiksi mäntysuopa soveltuu hautakiven puhdistamiseen. 

Metallisten koristeiden puhdistamisessa voidaan käyttää metallin puhdistusta varten tarkoitettuja tahnoja. 

Tarvitseeko hautakivi puhdistusta? 

Kiviliike Heikkinen on valmistanut, kaivertanut ja entisöinyt hautakiviä Oulussa jo vuodesta 1945. Jos hautakivi tarvitsee puhdistusta, entisöintiä tai muita palveluita, voit lähettää meille tarjouspyynnön

Valmistamamme tuotteet ovat hyvin pitkälle yksilöllisiä mittatilaustuotteita, joita lähetämme ympäri Suomen. Voit tutustua hautakiviimme sivuillamme ja olet tervetullut käymään toimipisteillämme Oulussa, ilman ajanvarausta. 

Ota yhteyttä